DIY – jednostavna stolica izrađena iz drva i betona

Ako ste u potrazi za tabureom ili manjom stolicom za dnevni boravak imamo odličan primjer koji možete samostalno izvesti bez posebnih znanja o izradi namještaja.

Jessie Uyeda izradila je za Dwell magazin stolicu koristeći samo dva materijala, drvo i beton. Bilo da je koristite kao stolicu, stolić ili bazu za teglu sa cvijećem, svojim industrijskim izgledom odlično će se uklopiti u moderni interijer. U nastavku pogledajte kako realizirati ideju korak po korak.

Iz kartona izrežite predložak za nogice koji zatim precrtajte na drvenu ploču. Debljina drvene ploče neka bude oko 2-3 cm.

Pažljivo izrežite nogice ubodnom pilom. Zatim ponovno precrtajte predložak i izrežite još jedne nogice.

Za lakše i jednostavnije zakretanje pile izbušite rupe iznad kuteva.

Na sredini gornjeg dijela nogica suprotno izrežite utore kako bi se nogice mogle učvrstiti jedna u drugu. Pripazite na dimenzije utora, neka spoj bude čvrst, da nogice teško ulaze jedna u drugu. Brusnim papirom doradite izrezani utor kako bi nogice idealno sjele svaka na svoje mjesto.

Obrusite rezne površine i bridove nogica kako ne bi ostale grubo obrađene površine i oštri bridovi.

Na gornjoj površini nogica izbušite rupe za vijke i postavite L profile koji će se ugraditi u beton i povezati dva elementa.

U plastičnoj kanti dobro pomiješajte vodu sa smjesom gotovog betona.

Ukoliko ne želite šupljine i mjehuriće u betonu, protresite kantu, lagano lupkajte po vanjskoj površini kante kako bi izbacili zrak iz betona.

Spojene nogice sa ugrađenim L profilima pažljivo spustite u beton. Pripazite da ne pritisnete nogice preduboko u beton kako bi izbjegli izvirivanje profila na sjedištu.

Ostavite beton da stvrdne najmanje 48 sati. Prilikom vađenja stolice iz kante najprije lagano raširite krajeve kante kako bi se napravila zračnost između kante i betona i pažljivo izvucite stolicu.

Nogice zatim po želji možete obojiti ili pramazati lakom.

Nakon sušenja vaša stolica je spremna za korišenje.

Evo i video kako to napraviti: