Kuća iza zida

Sve je počelo s kupnjom kuće stare preko sto godina. Tradicionalni objekt sa zabatnim krovom bilo je na svome kraju. Kameni podrum još je bio u dobrom stanju pa smo odlučili ukloniti ostatak kuće i koristiti kameni sokl u podrumu kao temelj za novu kuću. Naš hrabar i pomalo rizičan plan je razrađen i danas klijenti žive u prekrasnoj, modernoj kući koja spaja povijesnu dušu svog prethodnika i nordijsku estetiku s dozom industrijskog stila. Što možemo reći? Put do uspjeha nije uvijek jednostavan, ali vrijedi uložiti malo više napora.

Zemljište graniči s prometnom cestom koja služi kao polazna točka za turiste koji se kreću prema planinama Jizera. Zbog toga smo na mjestu nekadašnjeg vanjskog zida stare kuće projektirali novi betonski zid. To ne samo da će smanjiti količinu buke s obližnje ceste, već će i definirati vanjski ulazni prostor kuće. Iza zida nalazi se malo dvorište s pogledom na Ještěd koji služi kao putokaz između ulaza, pansiona i stepenica do dvorišta ispod.

Novi dio izgrađen je iz drva. Krov boje asfalta, zajedno s crnom fasadom obojenom katranom, podsjeća nas na šupu koja je nekada stajala ovdje. Na starom kamenom temelju iza betonskog zida nalaze se zapravo dvije kuće; obiteljska kuća i mali stan za mladog mornara, sina klijenata, koji većinu godine provodi na čelu transatlantskih brodova.

Obiteljska kuća je složenija jer je njezin dizajn morao obuhvatiti potrebe tri različite osobe – bračnog para i njihove kćeri. Drveni dodatak iznad stropa podruma sastoji se od spavaćih soba, ureda, kupaonice s WC-om i vanjskog dvorišta sa saunom. Terapija saunom je ugodna varijacija tijekom oštrih sjevernih zima.

Stambeni prostor kuće definiran je velikim prozorima s obje strane. Prozor na jugozapadnom pročelju pruža pogled na dolinu potoka Harcov i Ještěd, dok sjeverni prozor prikazuje prethodno spomenuto dvorište a saunom. Nekoliko koraka niže je stubište za dnevni boravak s kaminom i široko stubište za kuhinju i blagovaonicu koje su spojene s terasom. Ostatak podruma koristi se kao ostava i spremište.

Uživali smo u dizajniranju interijera. Postoji mnogo elemenata po mjeri. U kupaonicama se nalaze slavine za vodu, od kojih su neke zamijenjene bakrenim cijevima i vrtnim slavinama. U spavaćoj sobi nalaze se ormarići koji vise sa stropa tako da ne zauzimaju toliko prostora i spajaju spavaću sobu, garderobu i kupaonicu. Kuhinjski pult je dizajniran tako da zadrži nekadašnje granitne blokove iz kojih je izgrađen donji dio kuće.

Dvorište je skromno ali lijepo. Nekoliko velikih stabala ostavlja dojam planinske šume. Nekoliko lonaca dodano je oko povrtnjaka za čuvanje svježeg bilja.

Projekt Info

Arhitektonski studio:

Lokacija objekta: Liberec, Czech Republic

Završetak izgradnje: 2018

Površina objekta: 271,5 m2

Površina parcele: 1147 m2

Fotografije: Jakub Skokan, Martin Tůma /

Suradnici: Michal Hejzlar, Mjölk, Jan Nikendey, Mjölk

Realizacija: ,                                                       

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :