9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detalja

Našli ste se u situaciji da svoj stan prenamjenjujete u apartman za iznajmljivanje, ili ste novu nekretninu odlučili iskoristiti komercijalnim putem? U oba slučaja je potrebno imati na umu podjednako funkcionalnost prostora kao i njegovu privlačnost. Funkcionalnost će gostu osigurati udoban i jednostavan boravak, imat će sve potrebno pri ruci, dok će uređenje biti to koje će najvjerojatnije biti presudno u odabiru vašeg smještaja kao i ugode tijekom boravka.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Tanga-apartments

1. Idite korak dalje od zadanoga

Svatko voli misliti da je netko mislio na njegov komfor i htio zadovoljiti ne samo osnovne potrebe, nego i onih par drugih koje čine razliku.
Tako na primjer, ukoliko imate perilicu rublja u apartmanu, a imate čestu izmjenu gostiju, stavite malo pakiranje praška za pranje gostu na raspolaganje. Tek poneki gost će stvarno trebati perilicu, ali će svakako cijeniti to što ste mu osigurali malo deterdženta da za jedno pranje ne ide u kupovinu deterdženta i traženje obližnje trgovine.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Booking.com

2. Ne štedite na sitnicama

Kao i za primjer perilice, tako se može reći i za kuhinju: ulje, sol, šećer će gostu omogućiti da skuha brzi obrok. Vas osobno ne košta skoro ništa ta gesta, a gostu znači mnogo. Jako malo broj gostiju zbilja kuha u apartmanu, a oni koji su došli na cijeli odmor će sebi sigurno osigurati konkretne količine sastojaka.

Isto tako, čaj, nekoliko vrećica instant kave ili čak i instant juha su vrlo topao znak pažnje gostima koji dolaze kasno s dalekog puta.

Dobar je savjet isto tako da za period ljeta osigurate i sredstva protiv komaraca, koji mogu gostima uzrokovati neprospavanu noć, a samim time i umornog i u konačnici mrzovoljnog gosta.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Sunčani apartmani

3. Mislite na tehnologiju

Danas je bitnije imati odličnu brzinu interneta, nego tipične satelitske programe. Vrlo mnogo kanala svi mogu gledati putem streaminga na svom kompjuteru ili tabletu, a bez njih skoro da više i nema modernog putnika. Dobra je ideja kupiti docking stanicu za pametne telefone i tablete, tako da ćete gostu pojednostaviti punjenje njegovog uređaja.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Revoltproductions

 

4. Dopunite interijer

Iako je prema kategorizaciji potrebno ukrasiti apartman samo s jednom slikom, bilo da se radi o modernijem ili klasičnijem uređenju, slikama i drugim zidnim dekoracijama se može  postići vrlo ugodan osjećaj dopunjenog interijera. Nema ništa tužnije od polupraznog apartmana, sterilnog izgleda i osjećaja prolaznosti mase gostiju. To je odraz i  našeg stava spram poslovanja: ukoliko želimo povratne goste i one koji šire svom krugu poznanika (digitalno ili usmeno, nije važno) svoje iskustvo boravka kod nas, onda treba misliti i na ove tzv. detalje.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Airbnb.com

 

5. Neka vanjski prostor bude što privlačniji

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Booking.com

Vanjski prostor je velika prednost svakog smještaja. Bilo da se radi tek o balkončiću ili čitavom vrtu, pripazite na stanje biljaka, urednost prostora i to dobro slikajte. Toplina sjedalica, ugodna boja vrtnog namještaja i njegova očuvanost kao i dostupna pepeljara te opremljen roštilj su primjeri kako gostu učiniti i ovaj prostor ugodnim. Ljeti većina gostiju na odmoru planira što veći dio vremena provesti upravo vani, neka to bude za sjećanje.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Tanga-apartments

 

6. Uspješno komunicirajte natpisima

Zakon o kategorizaciji propisuje da se gostu na uvid izvjesi nekoliko obavijesti i uputa: najbitniji je cjenik, te izlaz u slučaju nužde. Tu se ubrajaju i upute za korištenje TVa te kućni red. Pobrinite se da su sve obavijesti uredno izvješene i jasno napisane. Osim ovoga, gostu slobodno dajte još informacija, o samom korištenju apartmanu te ostale korisne informacije. Neki od primjera uključuju informaciju o šifri za bežični internet, poticaj za recikliranje i odvajanje otpada, štednju vode u kupaonici, kontakt telefone restorana koji dostavljaju na vašu adresu.

 

7. Promovirajte svoj kraj

Vrlo je dobro da vaš apartman ima svoje vizitke ili male brošure koje gost može uzeti sa sobom. Iako danas smatramo da je digitalna komunikacija preuzela primat, ipak mnogi gosti vole uzeti sa sobom vizitku mjesta koje su posjetili. Isto tako, sasvim besplatno od područnog ureda turističke zajednice možete dobiti promotivne materijale o Hrvatskoj i svom mjestu, obližnjim izletničkim destinacijama kao i karte grada te i autokarte Hrvatske, i to na više jezika, od hebrejskog do ruskog. Ova sitnica čini razliku utoliko što će gost kod vas ne samo spavati, nego moći si pomoći u planiranju putovanja, a to se itekako cijeni.

 

8. Posvetite se tkaninama i bojama

9-savjeta-za-uredenje-apartmana-11Foto: Freeimages.co.uk

Fotografije smještaja su danas u vrijeme online rezervacija presudne pri odabiru mjesta za odmor ili kraći boravak. Ono što će fotografijama dati izražajnost koja će vas istaknuti u listama mnogobrojnih smještaja su boje. Njihov sklad, i promišljenost će sigurno već unaprijed pripremiti gosta da dolazi u apartman koji je pomno isplaniran i uređen. Velika prilika za izražajnost je na primjer u odabiru vrste i nijansi zavjesa, tonu tepiha, ukrasnih jastuka kako za krevet tako i za kauč i fotelje, a skladni prekrivač za krevet u tonu sa zavjesama je pun pogodak.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Lavandula-zadar

Mnogi aparmani uopće nemaju zavjese, ali to bi onda trebalo kompenzirati drugim detaljima poput tapeta, i to samo na jednom zidu ili dijelu zida.
Također je bitno je imati nove deke ugodnih boja, kao i pokrivače za krevet. Ukrasni jastuci na krevetima se vrlo lako mogu nabaviti u kompletima s pokrivačima, tako da nabava istih ne zahtijeva pretjerani angažman. Korisno je napomenuti da ne treba nabavljati preskupe prekrivače, bitnije je da su novi i svježi, te da ćete ih bez velikog troška svakih nekoliko sezona promijeniti jer se tijekom korištenja mogu oštetiti, pa će biti potrebno nabaviti nove, što je ujedno prilika za osvježenje prostora.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Tanga-apartments

 

9. Konstantno mijenjajte detalje i redovno radite na održavanju prostora

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Lulić Commerce

Svake godine bi apartmane trebalo oličiti, provjeriti očuvanost i broj kuhinjskog posuđa i keramike, provjeriti odvode, te nabaviti novu posteljinu. Osim ovog redovnog posla, potrebno je dodati nove dekoracije, kao  svježi potpourri za prostor, ili promijeniti aranžmane od umjetnog cvijeća koji su efektni, ali nakon nekog vremena gube sjaj. Treba preduhitriti pohabanost namještaja i pripaziti na to da apartman ne gubi na svojoj kvalitetu uslijed izmjene brojnih gostiju.

9 savjeta kako svom apartmanu dati više duše s nekoliko jednostavnih detaljaFoto: Booking.com

Kao i za vlastiti prostor, tako i za komercijalni, pogotovo ovog tipa, treba odvojiti nešto vremena. S lakoćom se može inspirirati jednostavnim pretragama na internetu, bilo istražujući kako to radi vaš susjed, ali i mali poduzetnik koji se bavi istim poslom u Austriji ili u Francuskoj. Nakon planiranja, treba odrediti budžet koji će ne samo zadovoljiti osnove kategorizacije, nego vam u konačnici i osigurati posao na bazi zadovoljnih gostiju koji se vraćaju iz godine u godinu i šire svoje zadovoljstvo svojim bližnjima.

 

Autor: Natalia Krešić Lončar

 This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :