Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Urbana planina u Kopenhagenu

Usred ravne površine u naselju  Ørestad u Kopenhagenu uzdiže se urbana planina koja sa sastoji od brojnih stanova i garaža. Točnije na ukupnoj površini od 33000 m² stambeni dio zauzima površina od 11000 m² sa 80 stanova, dok preostali prostor zauzimaju parkirališta. Urbana planina je projekt tvrtke  u kojoj su osnovnu zamisao gradnje klasične stambene zgrade zamijenili ovim rješenjem, kako bi buku koja bi dolazila sa parkirališta oko zgrade i metroa koji prolazi iza objekta sveli na minimum i omogućili stanarima ugodan boravak na terasama.

Svaki stan ima vlastitnu terasu od koje je dio privatan, a dio polu privatan, odnosno vidljiv iz susjednih terasa. Svi stanovi imaju drvene fasade dok je vanjski rub objekta obložen metalom.

Ovakav objekt pruža zaštitu od vremenskih nepogoda za automobile svih stanara. U netipičnoj garaži visokih stropova možemo vidjeti zanimljivo oslikane zidove za koje se pobrinuo Francuski umjetnik Victor Ash.

 U sve stanove dolazi se iz garaže, odnosno ne postoji klasični ulaz u zgradu. Pa tako pješaci i biciklisti također prolaze uz garažu i stubama ili dizalima dolaze do stanova.

Primjer jednog od 80 stanova koje karakteriziraju velike staklene stijene između društvenog dijela i terase.

Na veliku terasu moguće je doći iz dnevnog boravka ili iz spavaće sobe.

[sam_ad id=”2″ codes=”true”]

 

Izvor: This div height required for enabling the sticky sidebar