Novi most na Dunavu

Novi most na Dunavu

Južni dio Budimpešte dobiti će novi most za prijelaz preko Dunava. Između 17 projekata prijavljenih na natječaj, odabran je most tvrtke . Most će služiti za prijelaz tramvaja, automobila, biciklista i pješaka, ta za bolju povezanost bivšeg industrijskog dijela grada.

Dizajn novog Budimpeštanskog mosta rezultat je temeljite analize koja uzima u obzir kontekst, razmjer, strukturnu optimizaciju, smještaj postojećih ograničenja i buduću viziju grada. “Bitno je da most bude u skladu sa Budimpeštom i budućom vizijom grada”, objašnjava Ben Van Berkel, osnivač i glavni arhitekt UNStudia. “Također je važno da most omogući nesmetan pogled ispod i iznad mosta. Htjeli smo da djeluje kao jasan pristup gradu, kao pozivajuća gesta ruku.”

Novi most na Dunavu

Ukupna duljina mosta iznosi 220 metara. “Koherentan dizajn i osvjetljenje stupova pružaju elegantan večernji pogled, dostojan mosta u Budimpešti”, komentar je žiria natjecanja. “Upravo su takva rješenja potrebna za razvoj gradskih središta i za širenje jezgre Budimpešte prema jugu.”

Novi most na Dunavu

Novi most na Dunavu

Novi most na Dunavu

Izvor:This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :